Zdeněk Matuška ovládl Balaton. Mladým rybářům „vypálila rybník“ děvčata

Uveřejněno

Dvaačtyřicet rybářů se v sobotu 1. října sjelo na hrozenkovskou nádrž Balaton, kde se konal další ročník závodu v lovu ryb udicí, který uspořádala Místní organizace Českého rybářského svazu ve Vsetíně. O den později pak patřil Balaton dětem.

V sobotu již od rozednění se rybáři začali připravovat na lov. Někteří přidávali do krmení pro ryby tajné ingredience, jiní ještě narychlo chystali návazce, ale přesně v 7:30, kdy zazněl startovní výstřel, začali všichni bičovat vodu. Hned od začátku se ukázalo, že lov menších rybek blízko u hladiny bude pro sobotní dopoledne tou pravou zbraní a začali se postupně rýsovat favorité. Nejlépe se po prvním dvou a půl hodinovém kole dařilo vsetínskému Tomáši Šupkovi, který ulovil 52 ryb, a měl tak slušný náskok před dotírajícím Zdeňkem Matuškou, který měl o 8 ryb méně. V těsném závěsu za ním pak byl Tomáš Dorotík. Po vydatném obědě a rotaci, v níž si rybáři dle předem určeného losu měnili lovná místa, však netrvalo dlouho a počty ulovených ryb se začaly vyrovnávat. Vsetínský Zdeněk Matuška dokázal nejlépe zúročit své zkušenosti a postupně přidával na své konto další ulovené ryby, kterých měl v druhém kole celkem 42 a v součtu s prvním kolem pak 86. Naproti tomu Tomáš Šupka ze svého místa nedokázal chytit více než 11 ryb, což ho odsunulo na konečné 4. místo (63 ryb) za stříbrného Marka Chromelu (celkem 83 ryb), který se vytáhl především v druhém kole a třetího Tomáše Dorotíka (75 ryb).
Tyto závody však neměly jen jednu kategorii, pořadatelé též rozdali ceny za soutěž, ve které se snažili rybáři chytit nejvíce kaprů. V té se dařilo nejlépe Davidu Šindlerovi, který ulovil celkem 4 kapry v součtu délek 2 metry a 2 cm. Za ním pak následovali Jiří Vrážel a Josef Deák. V kategorii o nejdelší ostatní rybu vyjma kapra si pak odnesli ceny René Kocurek (59 cm), Jiří Vrážel (49 cm) a Ivo Kučera (48 cm).
V neděli ráno pak na Balatonu vystřídaly své dospělé protějšky děti, kterých se sešlo hned sedmadvacet, z nichž sedm bylo děvčat. A právě ta předvedla, že v lovu ryb za kluky nezaostávají, ba právě naopak, a to když z prvních čtyř míst hned tři patřila mladým rybářkám. Nejvíce ryb ulovila a cenu za první místo si tak odnesla Natálie Čaníková, která během tří hodin ulovila 23 ryb v celkové délce 375 cm, druhá pak skončila s 18 rybami Klára Novotná a bronz a čestnou medaili pro kluky uhájil s 15 rybami Matteo Masto. Hned za ním se však umístila další rybářka, a to Ema Molková, které 11 ryb stačilo na bramborovou medaili. Cenu za největší ulovenou rybu si pak po zásluze odnesl Jakub Koňařík, kterému se podařilo ulovit nejprve amura v délce 44 cm, kterého následně sám překonal krásným kaprem, který měřil přesně 70 cm, což je hranice horní míry, od které se na tomto revíru musí ulovená ryba pouštět zpět. Po změření úlovku tak kapr putoval zpátky do rodného živlu, čehož však Jakub nelitoval, poněvadž jako správný sportovní rybář by i tak rybu pustil. Některým dětem se však přes veškerou snahu nedařilo dle představ, což jim ale nakonec vůbec nevadilo. I tak pro všechny zúčastněné měli organizátoři připraveny hodnotné ceny a také bohaté občerstvení.
„Jsem rád, že se děti na závody dostavují rok od roku ve stále větším počtu a je na nich vidět, že je jejich koníček opravdu baví,“ uvedl hlavní organizátor akce Petr Kovařík, který spolu se svou ženou a přáteli připravil pro děti krásné nedělní dopoledne. „Chtěl bych především poděkovat obci Halenkov, hrozenkovské pekárně, vsetínské prodejně rybářského vybavení a dalším sponzorům a také všem kamarádům, kteří nám pomáhali,“ dodal na závěr Petr Kovařík.
(dm)

Jeden komentář

  1. Pingback: Fotky z dětských závodů – MO ČRS Vsetín

Přidat komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>