Protest studentů: Nechtějí sloučení gymnázia a zdravky

Uveřejněno

VSETÍN – Na Masarykově gymnáziu v posledních týdnech vládne bojovná atmosféra. Důvodem je chystané sloužení se střední zdravotnickou školou, proti němuž se po zaměstnancích postavili už i studenti. Sepsali dokonce petici, pod níž přiložili 355 podpisů, a odeslali ji spolu s otevřeným dopisem (viz. níže) hejtmanovi. Nevylučují ani demonstraci.

Více v tištěné podobě týdeníku Jalovec

OTEVŘENÝ DOPIS HEJTMANOVI ZLÍNSKÉHO KRAJE

Vážený pane hejtmane, rádi bychom Vás v tomto otevřeném dopise informovali o názoru drtivé většiny studentů, kteří prostřednictvím petice vyjádřili nesouhlas s plánovaným sloučením Masarykova gymnázia a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky Vsetín (dále jen gymnázium) a Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické Vsetín (dále jen zdravotní škola). Během dne 27. 3. 2013 se pod peticí nashromáždilo 355 podpisů studentů gymnázia starších patnácti let.

Slučovat školy považujeme za nepřijatelné z těchto důvodů:

* obě školy mají diametrálně odlišné oborové zaměření,

* neporovnatelné výsledky maturitních zkoušek podle dat firmy CERMAT,

* dle našich informací neexistuje žádná zpracovaná finanční analýza plánovaného kroku a jeho dalšího vývoje, která by dokazovala reálné úspory financí,

* gymnázium má téměř 85 letou historii, úroveň vzdělávání a tradici, které si vážíme a chceme ji zachovat pro budoucí generace,

* celý proces provází řada nejasností vycházející z téměř žádné informovanosti studentů a veřejnosti,

* domníváme se, že více financí do rozpočtu školy, které by sloučení teoreticky přineslo, se automaticky nemusí projevit ve zkvalitnění vzdělávacího procesu,

* myslíme si, že po případném sloučení budou rodiče žáků 9. tříd pro své potomky volit raději jiná gymnázia v okolí, která se specializují výhradně na gymnaziální vzdělávání.

(výňatek z naší petice)

Dále bychom rádi zmínili, že ministr MŠMT Prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D, LL.M. se dne 3. 3. 2013 v pořadu Otázky Václava Moravce negativně vyjádřil k unáhlenému slučování středních škol a zdůraznil, že by se k takovýmto zásadním změnám mělo přistupovat opatrně.

Chtěli bychom Vás, pane hejtmane, požádat, abyste dohlédl na to, že při procesu schvalování tohoto kroku bude názor studentů vzat na vědomí. I v dnešní době je potřeba, aby politici na vysokých postech, jako je ten Váš, jednali v duchu masarykovské tradice, kterou naše škola za téměř 85 let své existence předala tisícům svých absolventů. Dle našeho názoru je potřeba tradice ctít a udržovat, nikoliv ničit.

Ačkoliv jsme si vědomi, že optimalizace může ušetřit provozní náklady a kraji výdaje na školství, jsme toho názoru, že vše se nedá vyměřit penězi – neexistuje přímá úměra mezi kvalitou vzdělávání a množstvím financí.

Chtěli bychom Vás upozornit, že „boj“ za zachování gymnázia v současné podobě nekončí případným schválením krajským zastupitelstvem. Jsme připraveni se obrátit na ministra MŠMT a dále informovat veřejnost.

Děkujeme za Vaši podporu, studenti Masarykova gymnázia a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky Vsetín

Přidat komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>